čtvrtek 24. listopadu 2011

Krocan na whisky

Celé Spojené státy dnes slaví Den díkůvzdání. Pro vás, kdož netušíte, co je to vlastně za svátek, jen krátké vysvětlení. Je to připomínka první úrody, o kterou se podělili první američtí osadníci s původními obyvateli, tedy Indiány.  I když, spíš to bylo naopak, Indiáni se podělili s osadníky, když viděli jejich bídnou úrodu. Tradiční rodinné večeře se nemohou obejít bez krocana a protože krocaní pečínka není v našich krajích na talíři vidět často, mám tu jeden osvědčený recept.

Krocan na whisky

Koupíme pětikilového krocana (pro šest osob) a láhev dobré whisky. Dále budeme potřebovat sůl, pepř, olivový olej a špek.
Krocana poklademe špekem, zavážeme, osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Předehřejeme troubu na 200°C. Nalejeme si sklenku whisky a připijeme na úspěch díla.
Poté uložíme krocana na pekáč, podlijeme vodou a vložíme do trouby. Nalejeme si dva bleskové panáky whisky a připijeme opět na úspěch díla.
Po dvaceti minutách nastavíme termostat na 250°C, ať trouba pořádně bručí. Dame si dalšího panáka a nebo radši dva.
Po půl hodině ptáka otočíme a nadále bedlivě hlídáme. Občas se chopíme flašky ffiskie a pořádně si loknem.
Po další bůlhodince se uopatrně vydáme k lince a krocanou prodočíme. Přidom dáuáme bacha, abyzmese neupálili uo ty zatrracený dvéře vod trouby.
Si dalších pěét nebo zedm fixki vevnitř sklenice si a pak a tak.
Kruvacana pečem další dři hodinkýý (pravi!delně podlíváme a uotáčíme) a každých deset minud dem čúrat.
Je-li to aáspoň drožku možný, dolezem ke sforákua úytáhnem troubu z grozana.
Dofřejem si ježdě jedoóo loka a znoúua se pokuzíme tu mrchu dostad uen.
Zúédnem tóo prokladýo ffóógla z éé zeměéa prrrrrrrrdnemho na boddnos.
Dáúuúáme uéélkýho majzla na uk! louznutí na zamaštťěnýým liinoúlluélu.
Néllsze-li tomu zabránid, szskuszszsimesze zsznoúúa póószszsdááuitna nohýýý... áááaúú... uonojetostejnějedno!
Trošku se prospíme a příští den sníme krocana studenýho s majonézou a s aspirínem :)

Žádné komentáře: